Wszystko o cukrze



List Breta Smitchjego "  Cukier    zabija Cię"  
                          
Cześć, jestem Bret Smitch, mam tytuł inżyniera medycyny oraz magistra z domowego lecznictwa ukończonego na uniwersytecie w Sydney.
Nie mówię Wam tego by się chwalić, ale by odróżnić się od innych samozwańczych doradców, których jest trochu na Internecie.
Piszę i kręcę filmy dla strony internetowej partner4real.com i mam stronę na yotubie o nazwie Bretts views.
Czy mógłbyś przestać używać cukru?. Możesz chcieć. Kiedyś widziałem naturopatę, mówiącego o alergiach. Powiedział, że na świecie jest tylko jedna alergia. A jest to cukier. Od razu pomyślałem ten „facet to wariat”. Ale przez następne parę lat przyjrzałem się temu.  Przejrzałem też badania kliniczne kilku tysięcy pacjentów. Ci którzy byli w stanie porzucić cukier mieli niesamowite wyniki.
Podwój swoją energię bez używania cukru. Po pierwsze okazuje się, że możesz podwoić poziom swej energii w 6 tygodni. Czy jesteś zainteresowany spróbowaniem?. Niespodziewanie wiele osób może, ale przeważnie chodzi tu o zaprzestanie używania cukru.
Jedna butelka COLI może zdewastować Twój system odpornościowy. Problem z cukru jest taki, że jest on biochemiczną trucizną. Łyżeczka cukru powoduje, że działanie odpornościowych białych krwinek jest zatrzymana na 5 godzin. Więc patrząc na puszkę Coli zawierającą  od 8-10 łyżeczek cukru…….. Możesz wyobrazić sobie zniszczenie jakie powoduje to w Twym układzie immunologicznym. Cukier przenika bezpośrednio do krwi i zakwasza ją. Po drugie cukier przenika bezpośrednio do krwi. Wtedy Twe ciało stara się zalkalizować (odkwasić) Twoją krew, bo cukier ją zakwasił. Więc z Twojego ciała uwalniany jest MAGNEZ, WAPNO, FOSFOR I POTAS z Twych kości, by pomóc w zalkalizowaniu (odkwaszeniu) Twej krwi. Słabe kości i gęstość tkanki kostnej wśród młodzieży są bezpośrednio powiązane z NAPOJAMI GAZOWANYMI, które wypijane są codziennie.
Na każdy organ Twego ciała ma negatywny wpływ cukier. W ciele nie ma organu, który nie byłby dotknięty złym działaniem cukru. Mózg, gruczoły wydzielania, hormony, system nerwowy są bezpośrednio dotknięte szkodliwym działaniem cukru. NIE WSZYSTKO ZGUBIONE,  nie musisz uciekać do jaskini i jeść korzonki. Powtarzam, że nie musisz medytować w jaskini i jeść fasolkę mung do końca życia by być zdrowym. Ale musisz zamienić cukier. Nie polecam stosowania słodzików, nie chodzi mi o to, NIE SĄ ONE ROZWIĄZANIEM.  Ale zainteresuj się produktami jak organiczny miód, syrop klonowy, by zamienić sacharozę , która Cię zabija.

Źródło: Yotube.com/RobertJGD
CUKIER
Cukier jest niewątpliwie jedną z najbardziej niebezpiecznych substancji, jakie znajdują się dzisiaj na rynku. Mówimy tutaj o sacharozie: białej, krystalicznej substancji rafinowanej z soku trzciny cukrowej lub buraka, co odziera ją z wszelkich witamin, minerałów, protein, włókien, wody oraz innych synergetyków, czyli substancji wzajemnie wzmacniających swe działanie. Biały cukier jest przemysłowo przetworzonym związkiem chemicznym, a nie naturalnym produktem żywnościowym, nie nadaje się więc do spożycia. Inne cukry: fruktoza (występująca w owocach i miodzie), laktoza (w mleku) i maltoza (w ziarnach zbóż) są substancjami naturalnymi o wartości odżywczej. Surowy cukier, melasa, jest gruboziarnistą, brązową, lepką substancją, która powstaje podczas najzwyklejszego gotowania soku z trzciny cukrowej, i także jest zdrowym produktem spożywczym, jednak na Zachodzie niezwykle trudno dostępnym. Tak zwany cukier brązowy, sprzedawany w supermarketach, nie jest niczym innym jak rafinowanym cukrem białym z niewielką domieszką melasy, nadającej mu smak i kolor. Nie jest to „zdrowa żywność".


Cukier tłumi działanie układu odpornościowego, zmuszając trzustkę do wydzielania dużych ilości insuliny, która konieczna jest do jego rozłożenia. Insulina pozostaje w krwiobiegu jeszcze długo po rozkładzie cukru, co utrudnia przysadce mózgowej wydzielanie hormonu wzrostu. Hormon ów pełni funkcję głównego regulatora układu odpornościowego, a więc każdego objadającego się codziennie cukrem prędzej czy później czeka ostry niedobór tego hormonu, w konsekwencji zaś obniżenie odporności na skutek nieustannego nadmiaru insuliny we krwi. Rafinowany, biały cukier traktowany jest przez układ odpornościowy jak obce ciało z uwagi na swą nienaturalną strukturę chemiczną oraz obecność przemysłowych zanieczyszczeń powstałych w procesie przetwórczym. Tym samym cukier niepotrzebnie wywołuje reakcje obronne, osłabiając odporność organizmu, jest dla niej jak miecz obosieczny.

Cukier jest głównym winowajcą odpowiedzialnym za wywoływanie wielu chorób i stanów degeneracyjnych. Z łatwością może stać się przyczyną cukrzycy, jest głównym czynnikiem prowokującym kandydozę. Obydwie te przypadłości w zindustrializowanym świecie Zachodu nabierają cech epidemii. Ponieważ cukier jest z odżywczego punktu widzenia „pusty", organizm zmuszony jest przy jego trawieniu „pożyczać" brakujące witaminy i minerały oraz inne substancje synergiczne z własnych narządów i tkanek. Objadanie się cukrem wyczerpuje zapasy odżywcze organizmu. Ostatnio zebrano dowody, że powoduje on próchnicę nie tyle poprzez kontakt z zębem, ile przez wysysanie wapnia od wewnątrz. Cukier ograbia organizm z potasu i magnezu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca, z czego wynika, że jest jednym z głównych sprawców chorób tego narządu. Uszczuplenie przez cukier zapasu składników odżywczych może wyzwalać silne łaknienie - organizm chce bowiem uzupełnić swą ograbioną „spiżarnię".

Większość ludzi zjada więcej cukru, niż ich organizm jest w stanie przetworzyć na energię. Wątroba przetwarza wówczas jego nadwyżki na trójglicerydy i odkłada je w postaci tłuszczu albo z produktów ubocznych cukru produkuje osadzający się w żyłach i tętnicach cholesterol. Wynika z tego, że cukier jest głównym sprawcą otyłości i arteriosklerozy.

Cukier także uzależnia. W Sugar Blues William Dufty pisze: „Różnica pomiędzy uzależnieniem od cukru a narkomanią polega w znacznej mierze na stopniu". Nagłe zrezygnowanie z cukru nieodmiennie wywołuje symptomy odwykowe, które zwykliśmy przypisywać odstawieniu narkotyków: zmęczenie, znużenie, depresję, niestałość nastrojów, bóle głowy, kończyn. Uzależniającą naturę cukru odzwierciedla bieżące jego spożycie w USA- średnia wynosi 130 funtów na głowę rocznie, czyli około 1/3 funta dziennie, co można już zakwalifikować jako „nadużywanie substancji". Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, jaką ilość cukru codziennie spożywa, bo ukryty jest w różnych potrawach. Puszka typowego napoju chłodzącego zawiera około dziewięciu łyżeczek rafinowanego, białego cukru.

Spożycie cukru w USA jest tak wielkie, że staje się to przyczyną napięć społecznych wywoływanych przez zgubny wpływ, jaki ma na ludzi cukier. Szczególnie dotyka to dzieci, u których występują coraz ostrzejsze objawy zaburzeń w zachowaniu i obniżenie zdolności uczenia się. Doktor C. Keith Connors z Children's Hospital w Waszyngtonie ustalił, że [b]istnieje „śmiertelny" związek pomiędzy spożyciem cukru wraz z węglowodanami (należą do nich między innymi wszelkiego rodzaju płatki, ciasta i herbatniki) a gwałtownym zachowaniem, nadciśnieniem i trudnościami z nauką. [/b]W innych badaniach stwierdzono, że w więzieniach po wyeliminowaniu z więziennej diety cukru i skrobi zmniejsza się liczba aktów gwałtu. Rząd Singapuru zabronił w 1991 roku sprzedaży słodzonych napojów chłodzących w szkołach i ośrodkach młodzieżowych, powołując się na niebezpieczeństwo, jakie ze strony cukru zagraża zdrowiu psychicznemu i fizycznemu dzieci.

Apetyt dzieci na łakocie można z łatwością zaspokoić, przygotowując smakołyki z miodu, melasy i słodu jęczmiennego.

W czym kryje się cukier

Dla organizmu węglowodany, w tym te łatwo przyswajalne, są paliwem energetycznym. Energię czerpiemy przede wszystkim z glukozy, którą potrafimy wyodrębnić z właściwie każdego pokarmu.
Gdy organizm otrzymuje za dużo energii, zaczyna ją magazynować. Jej nadmiar przechowujemy w postaci tłuszczu, którego nie tylko trudno się później pozbyć, ale który też jest przyczyną wielu chorób.
Cukier w dziennie dostarczanej organizmowi energii nie powinien przekraczać 10%, czyli góra pięciu łyżeczek. Tymczasem spożywamy cukier w ilościach znacznie przeważających zapotrzebowanie organizmu. A badania wykazują, że zbyt duże spożycie cukru powoduje istotne skrócenia życia. Chociaż odzwyczajenie się od cukru trwa około trzech miesięcy, warto poświęcić się.
Do celu można iść małymi kroczakami, np. zaczynając od stopniowego ograniczania słodzenia kawy i herbaty. Nie warto też zastępować cukru słodzikiem. Wprawdzie nie powoduje próchnicy i jest niskokaloryczny, ale jest niewskazany dla dzieci chorych na fenyloketonurię, kobiet w ciąży, a zbyt duże jego spożycie może być przyczyną np. biegunek. Często zamiast białego cukru używamy brązowego, wierząc, że dzieje się to z korzyścią dla naszego zdrowia. Warto wiedzieć, że nie ma większego znaczenia, czy słodzimy cukrem białym, brązowym, czy trzcinowym. Cukier brązowy zawiera takie ilości mikroelementów, które są obojętne dla naszego organizmu.
czym kryje się cukier?
Multimedia
Często sięgamy po słodycze po to, żeby zaspokoić głód. Jednak słodycze choć dają uczucie sytości natychmiast, to tylko na chwilę. Cukry proste szybko docierają do krwi i szybko są z niej usuwane. Zupełnie inaczej rzecz ma się z produktami zawierającymi błonnik, czyli np. nie oczyszczonym ryżem, kaszami, pełnoziarnistym chlebem i makaronem. Ich spożywanie zapewnia organizmowi uczucie sytości przez dłuższy czas.
Trzeba przyznać,  że słodycze, ciastka, batoniki, czekolady są stałym elementem naszego menu. Bez zastanowienia podajemy je również dzieciom. Natomiast dietetycy doradzają, aby jak najbardziej ograniczyć podaż cukru i zrezygnować ze słodzenia kawy i herbaty oraz całkowicie wykluczyć z diety batoniki, słodkie soki, napoje gazowane. A zamiast sprzyjać gustom dzieci i podawać im słodycze, warto od małego kształcić w nich nawyk nie słodzenia i podawać napoje neutralne smakowo, najlepiej jeśli jest to woda mineralna.
A dlaczego warto odzwyczaić się od cukru? W pierwszej kolejności jest on sprawcą otyłości. Nadmiar cukru prowadzi do uszkodzenia trzustki, wątroby, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, cukrzycy. Poza tym, cukier jest nie tylko przyczyną dolegliwości układu pokarmowego i trawiennego, ale bywa też przyczyną nowotworów. Mało tego, cukier  wywołuje artretyzm, przyczynia się do powstania kamieni żółciowych, nasila objawy astmy, powoduje zmienność nastrojów, wspomaga powstanie chorób układu nerwowego. W czym kryje się cukier?
Multimedia
Spożywanie zbyt dużych ilości cukru może skończyć się próchnicą. Zwłaszcza niekorzystny wpływ na stan zębów mają te słodycze, które przywierają do szkliwa, a więc batoniki, kisiele, krówki oraz te, które mają możliwość wszędzie dotrzeć, czyli np. słodzone napoje.
Wiadomo, że ciastka, batony, konfitury, dżemy, soki, nektary, napoje gazowane zawierają cukier. Ale często kryje się w on produktach, w których nie spodziewamy się go. Ważne jest, aby wnikliwie czytać etykiety na opakowaniach. Zarówno glukoza, melasa, fruktoza, jak i sacharoza to cukry, których powinno się unikać. Niestety, cukier znajduje się także w płatkach śniadaniowych, musli, pieczywie tostowym, bułkach maślanych, rogalach, chałce. Jest również w sucharkach, biszkoptach, otrębach pszennych.
 

                                                         fot. JupiterImagesWarto wiedzieć, że cukier jest też w musztardzie, ketchupie, niektórych kiełbasach i pasztetach. Pamiętajmy, że cukier jest też w jogurtach owocowych. Czasem jednak nie możemy oprzeć się ochocie na coś słodkiego. Wtedy najsłuszniej zrobimy sięgając po owoc lub sok owocowy. Dobrze jest także włączyć do diety produkty zbożowe, rośliny strączkowe, warzywa, nabiał, orzechy i ryby morskie. Te produkty regularnie spożywane skutecznie powstrzymają nas przed zbyt częstym sięganiem po słodkości.

Zło ukryte w cukrze
Przy współpracy dr. med Nancy Appleton, www.nancyappleton.com
Autorka książki "Pokonaj nałóg słodzenia"
Poza zakłócaniem równowagi organizmu, nadmiar cukru prowadzi do wielu innych poważnych konsekwencji. Niżej wymienione są tylko niektórymi z nich, takimi, które niosą z sobą zakłócenie metabolizmu. Zostały zaczerpnięte z różnych czasopism medycznych oraz publikacji naukowych.
1.Cukier może osłabiać system immunologiczny i przeszkodzić mu w obronie przeciw infekcyjnym chorobom.
2.Cukier zakłóca równowagę chemiczną organizmu: powoduje deficyt chromu i miedzi oraz przeszkadza we    wchłanianiu wapna i magnezu.
3.Cukier może powodować gwałtowne podniesienie się poziomu adrenaliny, być przyczyną nadaktywności,    niepokoju, trudności z koncentracją i chorowitości u dzieci.
4.Cukier może znacząco podnosić ogólny poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz wzrost poziomu "złego"    cholesterolu i obniżenie "dobrego" cholesterolu.
5.Cukier przyczynia się do utraty elastyczności i funkcjonalności tkanek. (13)
6.Cukier karmi komórki rakowe i odkryto jego związek z rozwojem raka piersi, jajników, prostaty, okrężnicy,    trzustki, dróg żółciowych, płuc, woreczka żółciowego i żołądka.
7.Cukier może podnieść poziom glukozy w organizmie i w ten sposób spowodować reaktywną hipoglikemię.
8.Cukier osłabia wzrok.
9.Cukier może wywoływać wiele problemów z poziomem kwasowości przewodu pokarmowego m. in.: zakwaszenie     przewodu pokarmowego, niestrawność, złą przyswajalność u pacjentów z dysfunkcjami jelit, podwyższenie        ryzyka choroby Crohna oraz owrzodzenia jelita grubego.
10.Cukier może powodować przedwczesne starzenie się.
11.Cukier może prowadzić do alkoholizmu.
12.Cukier może powodować zakwaszenie śliny i przyczyniać się do zniszczenia zębów i paradentozy.
13.Cukier ma swój udział w powstawaniu otyłości.
14.Cukier może powodować choroby systemu autoimmunologicznego takie jak: artretyzm, astma, stwardnienie       rozsiane.
15.Cukier w znaczący sposób przyczynia się do niekontrolowanego wzrostu Candida Albicans (infekcje       grzybiczne)
16.Cukier może powodować powstawanie kamieni żółciowych
17.Cukier może powodować zapalenie wyrostka robaczkowego.
18.Cukier może powodować powstawanie hemoroidów.
19.Cukier może powodować powstawanie żylaków.
20.Cukier może podnosić poziom glukozy i insuliny u zażywających doustne tabletki antykoncepcyjne.
21.Cukier może przyczyniać się do powstawania osteoporozy.
22.Cukier może obniżać twoją wrażliwość na insulinę dopuszczając do jej nienormalnie wysokiego poziomu w       organizmie i w ten sposób spowodować ostatecznie cukrzycę.
23.Cukier może obniżać ilość witaminy E w krwi.
24.Cukier może podnosić ciśnienie krwi.
25.Cukier może wywoływać senność i obniżać aktywność u dzieci.
26.Wysokie spożycie cukru zwiększa ilość produktów końcowych jego przetwarzania (AGEs)(cząsteczki cukru        przywierają i ten sposób niszczą białko w organizmie).
27.Cukier może zakłócać przyswajalność białek.
28.Cukier powoduje alergie pokarmowe.
29.Cukier może powodować toksyczność krwi podczas ciąży.
30.Cukier może przyczyniać się do powstawania egzemy u dzieci.
31.Cukier może powodować powstanie arteriosklerozy i chorób            kardiologicznych.
32.Cukier może uszkadzać strukturę DNA.
33.Cukier może zmieniać strukturę białek i całkowicie zmieniać sposób ich działania w twoim ciele.
34.Cukier powoduje szybsze starzenie się skóry zmieniając strukturę kolagenu.
35.Cukier może powodować powstanie katarakty i krótkowzroczności.
36.Cukier może powodować rozedmę płuc.
37.Duże ilości spożywanego cukru mogą osłabić fizjologiczną homeostazę wielu układów w organizmie       człowieka.
38.Cukier obniża wydajność enzymów.
39.Spożycie cukru jest wyższe u osób z chorobą Parkinsona.
40.Cukier może powodować powiększenie się wątroby przez nadmierny podział jej komórek oraz jej otłuszczenie.]
41.Cukier może powodować powiększenie się nerek i ich zmiany np. tworzenie się kamieni nerkowych.
42.Cukier może powodować zniszczenie trzustki.
43.Cukier może zwiększyć ilość zatrzymywanych płynów w organizmie.
44.Cukier jest wrogiem numer jeden pracy jelit.
45.Cukier może upośledzać funkcjonowanie naczyń włosowatych.
46.Cukier może powodować problemy ze ścięgnami.]
47.Cukier powoduje bóle głowy, włączając w to migreny.
48.Rafinowany cukier w diecie obniża wydajność uczenia się, niekorzystnie wpływa na wyniki w nauce oraz      może przyczyniać się do powstawania trudności w nauce.
49.Cukier może powodować wzrost częstotliwości fal delta, alfa i theta w mózgu, co z kolei negatywnie wpływa na       sprawność myślenia.
50.Cukier może powodować depresję.
51.Cukier zwiększa ryzyko podagry.
52.Cukier może zwiększać ryzyko zachorowania na Alzheimera.
53.Cukier może zaburzać równowagę hormonalną np: podnosić poziom estradiolu u młodych mężczyzn,        pogarszać PMS, oraz obniżać działanie hormonu wzrostu.
54.Cukier może powodować zawroty głowy.
55.Obfita w cukier dieta może powodować wzrost wolnych rodników i oksydantów
56.Dieta wysokocukrowa u osób z chorobami naczyniowymi znacząco zwiększa lepkość płytek krwi.
57.Wysokie spożycie cukru może powodować istotne skrócenie trwania okresu ciąży wśród młodocianych i jest      związane z dwukrotnie większym ryzykiem urodzenia noworodka o niskiej wadze.
58.Cukier jest substancją uzależniającą.
59.Cukier może być równie odurzający, jak alkohol.
60.Cukier podawany wcześniakom może wywoływać u nich produkcję dwutlenku węgla.
61.Obniżenie spożycia cukru może podnieść poziom emocjonalnej stabilności.
62.Ciało przerabia od 2 to 5 razy więcej cukru, niż skrobi w tłuszcz .
63.Szybkie wchłonięcie cukru sprzyja objadaniu się.
64.Cukier może niekorzystne wpływać na symptomy u dzieci z deficytem uwagi (ADHD).
65.Cukier niekorzystnie działa na skład elektrolitów w moczu.
66.Cukier może obniżać sprawność działania nadnerczy.
67.Cukier ma potencjał wywoływania nieprawidłowych procesów metabolicznych u normalnie zdrowej jednostki      i sprzyja rozwojowi chronicznych zwyrodnieniowych chorób.
68.Karmienie dożylne słodzoną wodą może spowodować odcięcie dopływu tlenu do mózgu.
69.Cukier zwiększa ryzyko polio.
70.Duża ilość spożytego cukru może spowodować atak epileptyczny.
71.Cukier wywołuje wysokie ciśnienie u ludzi z nadwagą.
72.Na oddziałach intensywnej opieki: ograniczenie cukru ratuje życie.
73.Cukier może powodować śmierć komórek.
74.Na rehabilitacyjnych obozach dla młodzieży, gdzie stosowano dietę o niskiej zawartości cukru,       zaobserwowano 44% spadek antyspołecznych zachowań.
75.Cukier odwadnia noworodki .
76.Cukier może powodować choroby dziąseł.

Szkodliwy cukier

Do niedawna głównym wrogiem ludzkiego zdrowia był tłuszcz. Tak bynajmniej wynikało z popularnych opinii. Odkąd wiemy, że tłuszcz dzieli się na dobry zły, łatwiej sobie z tym problemem radzimy. Obecnie sporo za to słyszy się o szkodliwości cukru, nic więc dziwnego, że osoby lubiące słodki smak poszukują "zdrowszej" alternatywy. Także osoby chore na cukrzycę muszą szukać substytutów. A cukru w naszej diecie jest sporo, często nie zdajemy sobie nawet z tego sprawy...

Cała masa minusów

Dietetycy i gwiazdy showbiznesu zewsząd informują nas o tym, że cukry i inne węglowodany stymulują nadmierną produkcję insuliny, a duże skoki jej poziomu uruchamiają proces przetwarzania węglowodanów na tłuszcze, co powoduje, że tyjemy. Zwiększa się też częstotliwości występowania raka, chorób serca czy osteoporozy. Można znaleźć informacje także i o tym, że nadmierne spożycie cukru zaburza wchłanianie przez organizm składników mineralnych (wapnia i magnezu), podnosi poziom cholesterolu i powoduje alergie, próchnicę, otyłość i nadwagę, uszkodzenie nerek, wysokie ciśnienie krwi, i wiele innych problemów.

Lubimy słodko jeść

Nic zatem dziwnego, że ogromnie wzrosła popularność diet niskowęglowodanowych. Niemniej jednak ludzie lubią słodki smak, który poznajmy już w dzieciństwie i niezwykle łatwo go akceptujemy. Ciekawostką jest, że rodzicom radzi się, by wprowadzanie nowych dań do diety dziecka zaczynali np. od warzyw, bo z jabłkiem czy sokiem nie będzie problemu. Nikt jednak nie powinien nadużywać cukru, bo te naturalnie występujące w świeżych produktach spożywczych dostarczają nam tyle energii, ile de facto potrzebujemy.

Co to jest słodzik?

Środki słodzące są to substancje chemiczne lub naturalne związki, które mają na celu zastąpienie słodkiego smaku cukru, bez podnoszenia poziomu glukozy we krwi. Ich bezpieczeństwo zawsze było przedmiotem kontrowersji. Z jednych badań wynika, że są one nieszkodliwe, z innych płyną wnioski całkowicie odwrotne ? niemniej jednak są one jednak dopuszczone do sprzedaży. Dobrą stroną takiego stanu rzeczy jest to, że są one stale poddawane badaniom pod kątem ich wpływu na ludzkie zdrowie. Trudno tu zatem o jednoznaczną opinię, ale warto się tym tematem interesować, by podjąć świadomą decyzję.
30 lub nawet 300 razy słodszy od cukru
W zależności od rodzaju słodziki są od 30 do 8000 razy słodsze niż cukier i w konsekwencji mają znacznie mniej kalorii niż sacharoza - gram cukru rafinowanego zawiera 4 kalorie, a wiele jego substytutów ma ich zero. Są więc rozwiązaniem dla osób przebywających na diecie. Mogą być też dobrym rozwiązaniem dla diabetyków oraz wszystkich tych, którzy muszą mieć pod kontrolą ilość węglowodanów w diecie. Tu jednak należy pamiętać, że żywność, która zawiera sztuczne substancje słodzące może nie zawierać cukru, natomiast nie musi być pozbawiona węglowodanów.

Komu słodzik zabroniony

Słodziki, w odróżnieniu od cukru nie sprzyjają próchnicy, najbardziej rozpowszechnionej chorobie cywilizacyjnej. Istnieją jednak przeciwwskazania do ich stosowania: kobiety w ciąży, małe dzieci, osoby starsze, oraz osoby chore na fenyloketonurię nie powinny używać słodzików. Ponadto aspartamu (najpopularniejszej substancji w słodzikach) nie wolno stosować do potraw i produktów, które są poddawane obróbce termicznej w temp. powyżej 100°C, ponieważ wówczas dochodzi do rozpadu aspartamu i powstania szkodliwych dla organizmu związków.

Wszystko o cukrze

Cukry są najprostszą formą węglowodanów - mogą być naturalne, takie jak występujące w mleku (laktoza) i owocach ( fruktoza ) lub takie jak rafinowany cukier stołowy (sacharoza). Badania wykazały, że dziś zużywamy znacznie więcej cukru niż nasi przodkowie jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Trudno się temu dziwić, zważywszy na łatwy dostęp do wszelkiego rodzaju gotowych produktów. Niestety, jeśli chodzi o cukier sprawa jest oczywista - ma dużo kalorii i jest niemal pozbawiony składników odżywczych.
Jest składnikiem wielu produktów
Niebezpieczeństwo polega na tym, że kryje się on w wielu popularnych wyrobach stosowanych na co dzień, czego nie jesteśmy świadomi. Nawet te, które są "przeznaczone" dla niemowląt i dzieci nie są od niego wolne. Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, nie więcej niż 10 procent kalorii powinno pochodzić z substancji słodzących. Zatem w dziennej diecie dorosłej osoby wynoszącej 2000 kalorii, tylko 200 kalorii powinno pochodzić z cukrów. Nie obejmuje to naturalnie występujących cukrów takich, jak te w mleku i owocach.
Szkodliwy, ale naturalny
Jeśli można mówić o "   zaletach"   cukru to jest to, w odróżnieniu od wielu słodzików, produkt naturalny. Produkuje się go z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. W sklepach możemy znaleźć cukier biały i brązowy - który nie jest cukrem trzcinowym. Cukier brązowy jest to zwykły cukier z dodatkiem melasy, która zmienia jego kolor i smak. Oba są podobnie kaloryczne. Natomiast cukier trzcinowy, o naturalnej, lekko brązowej barwie, ma pełniejszy smak i głębszy aromat. W postaci nierafinowanej, zawiera więcej niż cukier biały -
- składników odżywczych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz